Δευτέρα – Παρακσευή: 8:00 – 17:30
ΘΑ KANETE ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΩΣΗ;
ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ
ΤΗΛ: 210 574 74 74

Μουχλα στο ταβάνι και τον τοίχο

Που οφείλετε και πως αντιμετωπίζεται η μούχλα στον τοίχο και στο ταβάνι.

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο που σε ένα σπίτι παρατηρείται μουχλα στον τοιχο. Τι ακριβώς όμως είναι αυτή η μούχλα; Πρόκειται για μύκητες και συγκεκριμένα μικροσκοπικούς οργανισμού, που αναπτύσσονται σε χώρους με υψηλή υγρασία (τοίχους με προβλήματα υγρασίας, μπάνια κλπ), ελλιπή αερισμό και απουσία θερμομόνωσης. Ουσιαστικά τα αίτια που τα προκαλούν αυτομάτως εκδηλώνουν και τους τρόπους με τους οποίους θα λύσετε τέτοια προβλήματα, όμως ας δούμε το ζήτημα πιο αναλυτικά.

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΤΑΒΑΝΙ

Το πιο συχνό φαινόμενο εμφάνισης μουχλας στον τοιχο είναι η μουχλα στο ταβανι. Η αιτία που προκαλεί τη δημιουργία αυτής της μούχλας είναι το φαινόμενο της υγροποίησης, δηλαδή με απλά λόγια η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην εξωτερική πλευρά του τοίχου (που επηρεάζεται άμεσα από το εξωτερικό περιβάλλον) και την εσωτερική πλευρά του τοίχου. Αν λοιπόν υπάρχει θερμομονωση, η εσωτερική πλευρά του τοίχου έχει μια θερμοκρασία πιο κοντά στην επιθυμητή για εμάς (πιο δροσερή το καλοκαίρι και πιο ζεστή το χειμώνα) και έτσι δεν υπάρχει, δεν παρατηρείται σε αυτή μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας όταν για παράδειγμα ανοίξουμε το καλοριφέρ για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Αντιθέτως σε αμόνωτες κατασκευές, όταν το Χειμώνα ανάβουμε μια θερμαντική πηγή ο κρύος τοίχος αρχίζει να ζεσταίνεται σταδιακά, όμως σε μια ορισμένη θερμοκρασία (σημειο δροσου) οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας αρχίζουν να συμπυκνώνονται σε σταγόνες. Αυτές οι σταγόνες δημιουργούν την υγρασια στον τοιχο (που αναλύουμε σε άλλη ενότητα) και αυτή η υγρασία με τον καιρό δημιουργεί μουχλα στον τοιχο.

Για την αντιμετωπιση της μουχλας στον τοιχο, υπάρχουν δύο σκέλη, η πρόσκαιρη απομάκρυνση της και η εξάλειψη του προβλήματος που την προκαλεί. Για την αφαίρεση απλά και μόνο εμφανισιακά της μουχλας από τον τοίχο, μπορούμε απλά να προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε επιμελώς τοπικά την επιφάνεια του ταβανιού. Αρκετοί υποστηρίζουν πως αν χρησιμοποιηθεί χλωρίνη το πρόβλημα θα λυθεί όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλήρως, εκτός από το γεγονός ότι εκτεταμένη χρήση της χλωρίνης θα αρχίσει να διαβρώνει τον τοίχο. Απλά με ένα διάλειμμα νερού με χλωρίνη μπορείτε εμφανισιακά να διώξετε για λίγο καιρό την άσχημη μαυρίλα, ενώ ανοίγοντας τακτικά τα παράθυρα και αερίζοντας επιμελώς τον χώρο, ίσως η λύση αυτή διαρκέσει για λίγο καιρό παραπάνω. Η μόνιμη λύση όμως για να γλυτώσετε μια για πάντα από την μουχλα στον τοιχο του ταβανιου είναι να γίνει η θερμομόνωση της ταράτσας σας, ώστε να αποφύγετε πλέον τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό των τοίχων. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί για το πρόβλημα σας να αρκεί η στεγανοποιηση ταρατσας, όταν όμως το πρόβλημα στεγάνωση είναι αρκετά εκτεταμένο και μετά από χρόνια εισροή υδάτων από διαρροή στο ταβάνι, δημιουργήθηκε μουχλα στον τοιχο.

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Ένα πιο σπάνιο φαινόμενο είναι η εμφάνιση μουχλας σε πλαινό τοίχο. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα και μοναδική αιτία που μπορεί να το προκαλέσει είναι το φαινόμενο της συμπύκνωσης υδρατμών που αναφέραμε παραπάνω, όπου γίνεται η ψύξη του ζεστού αέρα μόλις έρθει σε επαφή με κρύους τοίχους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σταγόνων νερού. Αυτές οι σταγόνες με τον καιρό μετατρέπονται σε μουχλα στον τοιχο.

Και εδώ η λύση στο ζήτημα αυτό είναι η θερμομόνωση των τοίχων και συγκεκριμένα η εξωτερικη θερμομονωση. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε το φαινόμενο αυτό και θα γλυτώσετε από την ενοχλητική και επικίνδυνη μούχλα.

Έχετε υπόψη πάντως πως η μουχλα στον τοιχο δεν είναι κάτι απλό, αλλά αφορά ακόμα και την υγεία σας! Υπάρχουν διάφοροι τύποι μούχλας που μπορεί να προκαλέσουν από ιγμορίτιδα και βρογχίτιδα μέχρι πνευμονίες, αλλεργικές αντιδράσεις και άλλα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα και γενικότερα ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά και όλοι οι άνθρωποι μεγάλης ή βρεφικής ηλικίας.

Υγρασία στο σπίτι

Η υγρασια στο σπίτι είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετά σπίτια, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρέπει να κατανοήσουμε τη προκαλεί την υγρασία. Μόνο με τον σωστό προσδιορισμό της αιτίας που προκαλεί την υγρασία θα δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα. Ακόμα το σημείο όπου θα εμφανιστεί η υγρασία και η μορφή που έχει διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αν δηλαδή η υγρασια στο σπίτι μας συνοδεύεται από κιτρινίλες και ξεφλούδισμα του σοβά ή από μούχλα. Τέλος η υγρασία μπορεί να εμφανιστεί στο ταβάνι η σε κατακόρυφο, στη συνέχεια θα αναλύσουμε ξεχωριστά τις δύο περιπτώσεις.

Υγρασία στον τοίχο

Ένα συχνό φαινόμενο είναι η υγρασία στον τοίχο και σιγκεριμένα στους πλαϊνούς κατακόρυφους τοίχους. Σε αυτή την περίπτωση τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δημιουργείται από το φαινόμενο της υγροποίησης δηλαδή από την συμπύκνωση υδρατμών. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό του σπιτιού και το εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα η υγρασία που υπάρχει στο εσωτερικό του σπιτιού να υγροποιείται και οι υδρατμοί να επικολλούνται στον τοίχο. Σε τέτοιες περιπτώσεις η μούχλα βρίσκει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της και αργά η γρήγορα θα κάνει την εμφάνιση της.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω στην αντιμέτωπη της μούχλας η λύση είναι μια και λέγεται εξωτερικη θερμομόνωση. Η θερμομόνωση που θα εγκατασταθεί στο σπίτι, θα πετύχει ισορροπημένη θερμοκρασία ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό του σπιτιού και ιδιαίτερα στα δομικά στοιχεία.

Ακόμα μια συχνή περίπτωση είναι η ανιούσα υγρασία. Η υγρασία αυτή προέρχεται από το υπέδαφος και ανέρχεται στους τοίχους του σπιτιού και να εμφανίζεται ως υγρασία στον τοίχο ή ακόμα και ως μούχλα. Η επίλυση του αυτού του προβλήματος είναι αρκετά δύσκολη. Το σωστό θα ήταν να έχει τοποθετηθεί στα θεμέλια του κτιρίου κατά την κατασκευή του αυγουλιέρα και τσιμεντοειδές στεγανωτικό. Ωστόσο αν κάτι τέτοιο δεν έγινε τότε η καλύτερη λύση για να απαλλαγείτε από την μούχλα στον τοίχο είναι η επένδυση του με μονωτικό υλικό DUROSOL, κάνοντας παράλληλα και ως ένα βαθμό θερμομόνωση. Μπορείτε να διακρίνεται εύκολα την ανιουσα υγρασια σε αυτή την περίπτωση η υγρασία είναι εντονότερη χαμηλά στην ένωση με το δάπεδο και εξασθενεί όσο ανεβαίνει προς τα πάνω στον τοίχο.

Υγρασία στο ταβάνι

Η υγρασια στο ταβανι είναι είναι το σημείο που την συναντάμε της περισσότερες φορές . Μπορεί να παρατηρούμε κιτρίνισμα του ταβανιού ή μουχλα στον τοιχο, όπως αναφέραμε παραπάνω. Σε αυτή την περίπτωση υγρασίας που παρατηρούμε κιτρινίσματα το πρόβλημα κατά πάσα πιθανότητα επιλύεται με στεγανοποίηση – υγρομόνωση. Με απλά λόγια υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ταράτσα (ή στον πάνω όροφο) και ένα μέρος υγρασίας έχει βρει δίοδο και κατευθύνεται προς το ταβάνι σας. Έτσι η υγρασία κάνει την εμφάνιση της στο ταβάνι σας κ με την πάροδο του καιρού εμφανίζονται τα κίτρινα στίγματα.

Προκειμένου να προσδιορίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα ώστε να το αντιμετωπίσετε ριζικά επιλέγοντας την κατάλληλη λύση επιδιώξτε στιγμιαία να εντείνετε από μόνοι σας το πρόβλημα. Δηλαδή αν πρόκειται για ταράτσα μπορείτε να ρίξετε μεγάλη ποσότητα νερού στο εξωτερικό μέρος του σημείο που βλέπετε την υγρασία, στην συνέχεια περιμένετε μερικές ώρες να δείτε τι θα συμβεί. Αν παρατηρήσετε ότι το πρόβλημα με την υγρασία στον τοίχο εντείνεται, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για πρόβλημα υγρομόνωσης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να πρόκειται για πρόβλημα υγροποίησης υδρατμών, και η λύση είναι η θερμομόνωση της ταρατσας.

Αν έχετε και εσείς πρόβλημα με υγρασία ή μούχλα στον τοίχο και δεν ξέρετε από που προέκυψε ή πως να το λύσετε, η καλύτερη επιλογή σας είναι να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας στο 210 574 74 74 ή στο sales@fragoulakis.gr και σίγουρα εμείς θα σας βοηθήσουμε να βρείτε την καταλληλότερη λύση!

Βρες ποιά μόνωση ταιριάζει στην περιπτωσή σου

Απάντησε σε μερικές απλές ερωτήσεις σχετικά με την χρήση της ταράτσας σου και βρες την μόνωση που χριάζεσαι!