Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00 – 19:00
ΘΑ KANETE ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΩΣΗ;
ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ
ΤΗΛ: 210 574 74 74

Στεγανοποίηση & Υγρομόνωση Ταράτσας

Οι καλύτερες λύσεις για μόνωση ταράτσας που προσφέρουν Υγρομονωση και Στεγανοποιηση Ταρατσας.

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

Πολλοί μιλούν για μονωση ταρατσας, αλλά εννοούν τη στεγανοποιηση ταρατσας (ή αλλιώς υγρομονωση). Πρόκειται για δύο αρκετά διαφορετικές έννοιες, εξίσου χρήσιμες μεν, αλλά για διαφορετικές περιπτώσεις. Ουσιαστικά όταν θέλουμε προστασία από τη θερμοκρασία – δηλαδή το σπίτι μας να παραμένει δροσερό το καλοκαίρι και θερμό τον χειμώνα – χρειαζόμαστε θερμομόνωση, ενώ όταν το πρόβλημα είναι με υγρασίες (τρέχουν νερά), τότε πιθανόν απαιτείται στεγανοποίηση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πολλές φορές έχουμε πρόβλημα με υγρασίες και νομίζουμε ότι η λύση για μόνωση ταράτσας είναι η στεγανοποίηση, όμως κάποιες φορές (ανάλογα με τα αίτια που δημιουργούν την υγρασία) μόνο με θερμομόνωση θα διώξετε τις υγρασίες.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε κάτι τέτοιο, η πιο αποτελεσματική και ταυτόχρονα οικονομικά προσιτή επιλογή είναι η ελαφριά θερμομόνωση και στεγανοποίηση ταράτσας DUROSOL Light Roof. Αν όμως το πρόβλημα σας είναι καθαρά ζήτημα υγρομόνωσης, παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες λύσεις για στεγανοποίηση ταράτσας.

Μην τα μπερδεύετε μεταξύ τους και κυρίως δώστε προσοχή στο τι εννοεί κάθε μάστορας ή εταιρεία όταν λέει μόνωση! Η λύση για να ξεχωρίζετε τις δύο περιπτώσεις είναι απλή. Θερμομόνωση χωρίς την τοποθέτηση θερμομονωτικού (φελιζόλ) δεν γίνεται! Άρα απλά να θυμάστε πως… Θερμομόνωση = Πολυστερίνη (Φελιζόλ).

Και πως ξέρω αν τελικά χρειάζομαι θερμομόνωση ή στεγανοποιηση;

Για να καταλάβετε πότε έχετε πρόβλημα θερμομονωσης και πότε στεγανοποιησης, υπάρχουν 2-3 χρήσιμα tips. Καλό είναι να σας επισκεφθεί κάποιος τεχνικός για αυτοψία του χώρου, όμως μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας μπορείτε να διαβάσετε και τις ενότητες υγρασια στον τοιχο και μουχλα στον τοιχο, όπου γίνεται εκτενής ανάλυση της κάθε περίπτωσης. Ωστόσο σε γενικές γραμμές να ξέρετε πως:

  • Αν στο ταβάνι έχει σημάδια από την υγρασία και είναι μαύρα (μαυρίλες), το πρόβλημα συνήθως είναι η έλλειψη θερμομόνωσης, ενώ όταν είναι κίτρινα πιθανόν είναι απλά ζήτημα υγρομόνωσης.
  • Αν υπάρχει υγρασία στο ταβάνι ακόμα και όταν για κάποιες μέρες δεν βρέχει, είναι σχεδόν σίγουρο πως το πρόβλημα δεν λύνεται με μια απλή στεγανοποίηση ταράτσας, αλλά θα χρειαστεί και θερμομόνωση.
  • Για να είστε ακόμα πιο σίγουρος, απλά ανεβείτε στην ταράτσα και με ένα λάστιχο, βρέξτε καλά μια περιοχή. Αν μέσα σε λίγες ώρες δείτε «να τρέχουν» νερά εσωτερικά, πιθανόν χρειάζεστε στεγανοποίηση.

Αν έχετε πρόβλημα θερμομόνωσης ενημερωθείτε στην ενότητα μόνωση ταράτσας, ή πιο συγκεκριμένα ενημερωθείτε για τα συστήματα που προσφέρει η εταιρεία μας. Διαφορετικά διαβάστε την παρακάτω ολοκληρωμένη ανάλυση της υγρομόνωσης.

Μονώσεις ταρατσών που προσφέρουν θερμομόνωση και στεγανοποίηση:

Ακόμα μπορείτε να επισκεφτείτε την ενότητα επιλογή κατάλληλης μόνωσης ταράτσας και απαντώντας σε κάποιες βασικές ερωτήσεις να βρείτε εύκολα την κατάλληλη μόνωση ταράτσας που σας ταιριάζει! Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

Είδη Στεγανοποίησης Ταρατσας

Κατά κύριο λόγο υπάρχουν δύο επιλογές για στεγανοποίηση ταράτσας, η επικόλληση ασφαλτοπάνου και τα επαλειφόμενα. Η εταιρεία μας παρέχει και τις δύο επιλογές, όμως για πολλούς λόγους προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη λύση της υγρομόνωσης με επαλειφόμενα, καθώς όπως θα δείτε παρακάτω έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Ενδεχομένως να σας προταθούν και άλλες λύσεις (αφρό πολυουρεθάνης, πίσσα, μπετό κ.α.), όμως τα αποτελέσματα θα είναι από αμφίβολα ως μηδενικά!

Επαλειφόμενα

Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά είναι υλικά που αλείφουμε πάνω στην ταράτσα και τα οποία προσφέρουν κατά βάση υγρομόνωση. Τα περισσότερα από αυτά διακρίνονται και από ανακλαστικές ιδιότητες, βοηθώντας στη μερική ανάκλαση της θερμικής ακτινοβολίας. Έτσι συνεισφέρουν σε ένα βαθμό το καλοκαίρι να μην ανεβαίνει αρκετά η θερμοκρασία, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο στο χρώμα τους (που είναι συνήθως λευκό), συγκριτικά με τα σκούρα ασφαλτόπανα που έλκουν την ακτινοβολία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να θεωρήσετε – ή να σας πείσει κανείς – πως με τα επαλειφόμενα ή με άλλη λύση στεγανοποίησης θα έχετε και θερμομόνωση.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Για να έχουν καλό αποτέλεσμα τα επαλειφόμενα, καλό είναι να περαστούν δύο χέρια – ανάλογα την περίπτωση – με την κατανάλωση για τα 2 αυτά χέρια να κυμαίνεται στο 1-1,5kg ανά τετραγωνικό. Η κατανάλωση εξαρτάται από το είδος του επαλειφόμενου, τη μέθοδο εφαρμογής και κυρίως την υφιστάμενη επιφάνεια της ταράτσας σας (πόσο λεία ή ανώμαλη είναι).

Η εργασία από κάποιο συνεργαζόμενο συνεργείο μας κυμαίνεται στα 3-3,5€/m² +φπα για τα δύο χέρια που θα χρειαστούν, με τις τιμές να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας.

Όσον αφορά τα υλικά, υπάρχουν 3 ειδών επαλειφόμενα στην αγορά. Κάθε κατηγορία βασίζεται σε διαφορετική χημική σύσταση, η οποία εν τέλει καθορίζει τον χρόνο ζωής,τις τεχνικές προδιαργαφές και το κόστος κάθε υλικού. Τις τιμές τους θα τις δείτε αναλυτικά παρακάτω, έχετε όμως υπόψη ότι θα χρειαστείτε και ασταρι (που στοιχίζει περίπου 1-1,5€/m²), εκτός αν επιλέξετε τα επαλειφόμενα σιλανικών ρητινών, που συνιστούμε ως πλέον κατάλληλη λύση για στεγανοποιηση ταρατσας και δεν παιτείται αστάρι στις περισσότερες περιπτώσεις. Ας δούμε συνοπτικά αυτά τα τρία είδη των επαλειφόμενων:

Ακρυλικά

Εικόνα στην οποία φαίνεται το υλικό που χρησιμοποιείται στην στεγανοποιηση ταράτσας με ακρυλικά επαλειφόμενα.Πρόκειται για την πιο απλή λύση υγρομονωσης, με χαμηλό κόστος αλλά και αρκετά πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Μια στεγανοποιηση ταρατσας με ακρυλικα επαλειφομενα δεν θα κρατήσει παραπάνω από 2 με 3 χρόνια. Από εκεί και πέρα η επιφάνεια θα αρχίσει να ξεφλουδίζει, δείγμα ότι πρέπει να ξαναπεραστεί το στεγανωτικό. Το κόστος για ακρυλικό επαλειφόμενο με μια μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 2,9€+φπα/m², ενώ θα χρειαστεί και αστάρι, που τελικά θα ανεβάσει το κόστος περίπου στα 4€+φπα/m².

Σιλανικών Ρητινών

Εικόνα στην οποία φαίνεται το ύλικό που χρησιμοποιείται στην στεγανοποίηση ταράτσας με υλικά σιλανικών ρητινών.Η στεγανοποιηση ταρατσας με επαλειφομενα σιλανικών ρητινών είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Καταρχάς για την εφαρμογή αυτών των επαλειπτικών δεν απαιτείται αστάρι (που στις άλλες λύσεις ανεβάζει το κόστος κατά 1,5€/m²), ενώ και η διάρκεια ζωής του συνήθως προσεγγίζει τα 15 έτη. Πρόκειται για ένα υλικό που μένει εντελώς ανεπηρέαστο από την έκθεση στον ήλιο και τις θερμοκρασιακές μεταβολές, επίσης για το FGL-Resin Plus παρέχεται και 10έτη εγγύηση! Όσο για το κόστος του υλικού θα φτάνει περίπου στα 9,5€+φπα ανά τετραγωνικό επιφάνειας που θα το εφαρμόσετε.

Συνεπώς όπως βλέπουμε παραπάνω, τα επαλειφόμενα σιλανικών ρητινών υπερέχουν από κάθε άποψη έναντι όλων των υπολοίπων επιλογών για στεγανοποίηση ταράτσας. Δεν είναι μόνο ότι έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά τελικά είναι και τα πιο συμφέροντα οικονομικά, καθώς δεν απαιτούν την επάλειψη της επιφάνειας με αστάρι! Ιδιαίτερα μάλιστα το επαλειφομενο ST που δίνεται με 10ετή εγγύηση, είναι ότι πιο κατάλληλο για την πλήρη στεγανοποιηση της ταρατσας σας. Το τελικό κόστος υλικών και εργασίας για υγρομονωση ταράτσας με το επαλειφόμενο ST από κάποιο συνεργαζόμενο συνεργείο μας θα είναι στα 9,5-10,5€/m², συν το φπα των υλικών και το φπα της εργασίας.

Εδώ να σημειώσουμε πως σε περίπτωση που στην ταράτσα υπάρχουν τριχοειδή (ρηγματώσεις), θα χρειαστεί να βάλουμε και οπλισμό (υαλόπλεγμα), το οποίο θα αυξήσει και την κατανάλωση του επαλειφόμενου κατά περίπου 0,5kg/m², ώστε να εγκιβωτίσουμε σε αυτό το υαλόπλεγμα.

Ασφαλτόπανα

Μια επιλογή για στεγανοποίηση ταράτσας που ιδιαίτερα πριν μερικά χρόνια επιλέγονταν κατά κόρον είναι η υγρομονωση με ασφαλτόπανα. Πρόκειται για ρολά από ασφαλτικό υλικό που έχει οπλιστεί καταλλήλως και το οποίο επικολλάται στην ταράτσα με φλόγιστρο και τη σχετική ασφαλτική κόλλα-βερνίκη. Όπως θα δούμε και παρακάτω όμως έχει αρκετά μειονεκτήματα συγκριτικά με τα επαλειφόμενα, για αυτό τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και λιγότερο.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Για να γίνει η στεγανοποιηση ταρατσας με ασφαλτοπανο, απαιτείται το ίδιο το ασφαλτόπανο, το φλόγιστρο που θα έχει ο μάστορας και ασφαλτική κόλλα (ασφαλτικό βερνίκι), για την κόλληση. Η κατανάλωση του ασφαλτόπανου είνσι σχεδόν 1,1τετραγωνικό υλικού ανά τετραγωνικό επιφάνειας (υπολογίστε μια απόκλιση για γυρίσματα, ενώσεις κλπ), ενώ η κατανάλωση σε ασφλατικό βερνίκη είναι περίπου 0,4-,0,5Ltr/m².

Όσον αφορά για τις τιμές υλικών, το διάστημα αυτό έχουμε ένα αρκετά καλό ασφαλτόπανο σε προσφορά μόνο 2,99€+φπα/m², ενώ η ασφαλτική κόλλα κοστίζει περίπου 1,1€+φπα/m². Συνεπώς με λίγο πάνω από 4€+φπα/m² καλύπτεται το κόστος υλικών. Από την άλλη το κόστος εργασίας από κάποιο συνεργαζόμενο συνεργείο μας κυμαίνεται στα 4-4,5€/m² + φπα, οπότε το τελικό κόστος υλικών και εργασίας θα φτάσει τα 8-8,5€/m² συν το φπα των υλικών και το φπα της εργασίας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφόρων ειδών ασφαλτόπανα, ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες θα εφαρμοστούν. Διακρίνονται λοιπόν με βάση το βάρος τους ανά τετραγωνικό, τις ελάχιστες θερμοκρασίες που αντέχουν (οι μέγιστες ξεπερνούν τις φυσιολογικές συνθήκες περιβάλλοντος) και την τελική τους επιφάνεια, αν δηλαδή θα έχουν ψηφίδα και τι χρώμα θα είναι η ψηφίδα αυτή.

ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΟ Η ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΟ;

Έχουμε αναφέρει και νωρίτερα πως σαν εταιρεία με πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας στα μονωτικά υλικά συνιστούμε τη στεγανοποιηση ταρατσας με επαλειφόμενα, αν και έχουμε διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα υλικά και για τις δύο επιλογές, σε πολύ καλές τιμές. Ο λόγος που προτιμάμε τα επαλειφόμενα είναι διότι με τα χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα ασφαλτόπανα. Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα:

  • Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των επαλειφομενων έναντι των ασφαλτοπανων είναι πως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς ειδικά τα επαλειπτικά σιλανικών ρητινών θα συνεχίσουν να σας προστατεύουν για περίπου 15 χρόνια, ενώ συνήθως τα ασφαλτόπανα αρχίζουν να φθείρονται αρκετάνωρίτερα.
  • Εξίσου σημαντική είναι και η διαφορά του κόστους. Μια στεγανοποιηση ταρατσας με επαλειφομενα είναι πιο οικονομική, τόσο όσον αφορά την εργασία όσο και για τα υλικά. Όπως είδαμε στην παραπάνω ανάλυση, τα επαλειφόμενα σιλανικών ρητινών κοστίζουν 4,5€€+φπα/m² και η εργασία για την επάλειψη τους 3-3,5€+φπα/m², ενώ τα υλικά για ασφαλτόπανα (ασφαλτόπανο και κόλλα) φτάνουν τα 4€+φπα/m² με άλλα 4-4,5€+φπα/m² το κόστος εφαρμογής.
  • Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά διακρίνονται για τον υψηλό συντελεστή διαπνοής τους, που σημαίνει ότι αφήνουν την ταράτσα να «αναπνέει». Αντιθέτως το ασφαλτόπανο λειτουργεί ως φράγμα υδρατμών, με αποτέλεσμα να μην αναπνέει η ταράτσα και να είναι πιθανότερη η αύξηση υγρασίας στον εσωτερικό του σπιτιού.
  • Επειδή τα ασφαλτόπανα δεν αναπνέουν, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο περάσουν νερά από κάτω δεν θα μπορέσουν να στεγνώσουν και έτσι θα δημιουργηθούν υγρασίες στο ταβάνι. Αντιθέτως τα επαλειφόμενα αναπνέουν και έτσι σύντομα ότι νερά περάσουν θα στεγνώσουν.
  • Επίσης αν στα ασφαλτόπανα δημιουργηθεί βλάβη και περάσουν νερά, χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για την επισκευή. Αντίθετα με τα επαλειφόμενα απλά περνάτε ξανά 1-2 χέρια τοπικά!
  • Το χρώμα των ασφαλτοπάνων είναι πάντα σκούρο (ακόμα και λευκή ψηφίδα το αποτέλεσμα είναι σκούρο γκρι), κάτι που απορροφά σημαντικά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζει σημαντικά τη θερμοκρασία εντός του σπιτιού. Ουσιαστικά δηλαδή αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ τα επαλειπτικά που έχουν και ανακλαστικές ιδιότητες βοηθούν στην διατήρηση πιο φυσιολογικών θερμοκρασιών.

Όπως βλέπετε η στεγανοποιηση ταρατσας με επαλειφομενα έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ασφαλτόπανα!

Κλείνοντας την ενότητα για στεγανοποιηση ταρατσας να τονίσουμε πως σε καμία περίπτωση ούτε τα επαλειφόμενα ούτε τα ασφαλτόπανα προσφέρουν θερμομόνωση. Αν αυτό που θέλετε είναι η προστασία απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες και επιθυμείτε το σπίτι σας να είναι πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο θερμό το καλοκαίρι, χρειάζεστε μονωση ταρατσας.

Αν έχετε απορίες ή αμφιβολίες, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 574 74 74 και να σας εξυπηρετήσουμε!

Βρες ποιά μόνωση ταιριάζει στην περίπτωσή σου

Απάντησε σε μερικές απλές ερωτήσεις σχετικά με την χρήση της ταράτσας σου και βρες την μόνωση που χριάζεσαι!

210 574 74 74