Mόνωση σπιτιού: Γιατί χρειάζεται και τι συμβαίνει με τη θερμική απώλεια;

Mόνωση σπιτιού  και Θερμική Απώλεια.

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η μόνωση σπιτιού θα πρέπει αρχικά να καταλάβουμε πώς γίνεται η απώλεια της ενέργειας και της θερμότητας σε κάποιο κτίριο.

Η μόνωση σπιτιού, ουσιαστικά, επιβραδύνει την μεταφορά της θερμότητας, βοηθώντας έτσι το σπίτι μας παραμένει ζεστό το χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι. Η ποιότητα της μόνωσης σπιτιού θα καθορίσει το πόσο άνετο είναι το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού μας, και το πόσα ξοδεύουμε για τη ψύξη/θέρμανση του σπιτιού μας.

Η μεταφορά θερμότητας ή η απώλεια θερμότητας συμβαίνει με πολλούς τρόπους σε ένα σπίτι. Κατά κύριο λόγο, το μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας χάνεται από τα παράθυρα, τις πόρτες, την ταράτσα, τους τοίχους και την οροφή. Αν εντοπίσουμε τις βασικές πηγές απώλειας στο σπίτι μας, τότε θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε τις θερμικές απώλειες.

Οι θερμικές απώλειες σε ένα κτίριο, εκτός από το γεγονός ότι είναι άκρως βλαβερές για το περιβάλλον δεδομένου ότι κάνουμε περιττή κατανάλωση ενέργειας, είναι και πολύ δαπανηρό για εμάς τους ίδιους αφού ξοδεύουμε περισσότερο για να καλύψουμε τις θερμικές απώλειες για να διατηρήσουμε ένα άνετο εσωτερικό περιβάλλον.

γυναίκες που απολαμβάνουν τον καφέ τους στο καναπε

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα σπίτι οι κυριότερες θερμικές απώλειες συμβαίνουν ως εξής:

  1. Έχουμε απώλεια του ζεστού αέρα, ο οποίος διαχέεται στο εξωτερικό περιβάλλον, και αντικαθίσταται με κρύο.

2.  Αν νιώθετε κάποιες στιγμές «κρύο αεράκι» τότε σημαίνει ότι σίγουρα έχετε θερμική απώλεια. Έτσι αν ζούμε σε ένα τέτοιο σπίτι, το πιο πιθανό είναι ότι για να δώσουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας τη θερμοκρασία που θα το κάνει άνετο, θα πρέπει να αυξήσουμε το θερμοστάτη. Τότε συμβαίνει το εξής: Το κρύο που προέρχεται από τους εξωτερικούς τοίχους και τα παράθυρα, μπορεί να είναι τόσο πολύ που δημιουργεί μια εμφανής αλλαγή στη θερμοκρασία. Τι κάνουμε και σε αυτή τη περίπτωση; Ανεβάζουμε το θερμοστάτη μέχρι να νιώσουμε άνετα.

θερμόμετρο που δείχνει 20 βαθμους

Τι είναι η μόνωση σπιτιού;

Η μόνωση σπιτιού, ουσιαστικά, είναι το μέσο για να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα της θερμικής απώλειας, δημιουργώντας ένα εμπόδιο ανάμεσα σε περιοχές που έχουν διαφορετική θερμοκρασία, όπως είναι το εσωτερικό του σπιτιού μας με το εξωτερικό περιβάλλον.  Τα κτίρια χρειάζονται απαραιτήτως ενίσχυση μέσω των διάφορων συστημάτων μόνωσης που υπάρχουν. Εφαρμόζοντας κάποια μόνωση σπιτιού, τότε θα δούμε τα άμεσα αποτελέσματα στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορέσετε να διατηρήσετε ζεστό εσωτερικό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι ενώ ταυτόχρονα κάνετε εξοικονόμηση χρημάτων.

Γιατί κάνουμε μόνωση σπιτιού;

Η μόνωση σπιτιού δεν γίνεται για να διατηρηθεί το κρύο έξω αλλά για να επιβραδυνθεί η απώλεια της θερμότητας από το κτίριο ή επιμέρους κομμάτια του, όπως είναι οι σωλήνες. Η μόνωση σπιτιού μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Γενικά, η μόνωση σπιτιού επιτυγχάνεται μονώνοντας διάφορα μέρη, όπως είναι: η μόνωση ταράτσας, οι μόνωση τοίχων, η εξωτερική θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων και πορτών. Σαφέστατα, κανένα σύστημα μόνωσης σπιτιού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου την απώλεια της θερμότητας αλλά, ανάλογα με την ποιότητα του συστήματος της μεθόδου μόνωσης, θα επιτευχθεί ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό εξοικονόμηση ενέργειας. Το μέγεθος της θερμικής απώλειας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για την ακρίβεια, μπορούμε να έχουμε θερμική απώλεια από κοινούς τοίχους ή μέσω του πατώματος σε μια πολυκατοικία.

Σε ένα μέσο σπίτι συναντάμε σε μέσο όρο 30% θερμική απώλεια από τους τοίχους και 25% από τη ταράτσα. Για να κάνουμε μόνωση σπιτιού δεν χρειάζεται ούτε ειδικές άδειες, ούτε ειδικές εγκαταστάσεις. Ανάλογα με το είδος της μόνωσης που θα επιλέξουμε θα επιτύχουμε και το ανάλογο ποσοστό διατήρησης της εσωτερικής θερμότητας του σπιτιού μας.

σπιτι με κασκολ. concept μόνωσης σπιτιού

Πού ταξιδεύει η θερμότητα μέσα σε ένα σπίτι;

Ο πιο συχνός τρόπος για να έχουμε απώλεια θερμότητας, είναι μέσω των ταβανιών. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς, άρα όπως είναι λογικό, ανεβαίνει και φεύγει από τα ταβάνια. Η απώλεια θερμότητας από το ταβάνι μπορεί να φτάσει και το ποσοστό του 25-35% της συνολικής θερμικής απώλειας. Άλλες εξόδους διαφυγής της θερμότητας είναι τα παράθυρα και οι πόρτες (11% και 20% αντίστοιχα) , τους τοίχους και τα πατώματα (10% και 20% αντίστοιχα).

Η είσοδος της θερμότητας γίνεται επίσης από το ταβάνι (25-35%) αλλά από τα παράθυρα παρατηρείται μεγάλη είσοδος θερμότητας (25-35%), όπως επίσης και από τους τοίχους (15-25%), δεδομένου ότι έχουν άμεση έκθεση στον ήλιο. Από τα πατώματα η ενεργειακή απώλεια είναι στο 10-20% αλλά μπορεί να αυξηθεί αν έχουμε τσιμεντένιο  πάτωμα με άμεση έκθεση στον ήλιο.

διάγραμμα που δείχνει πως ταξιδεύει η ενέργεια σε ένα σπιτί

Όπως έγινε κατανοητό από τα παραπάνω στοιχεία η μόνωση σπιτιού αποτελεί μια απαραίτητη ενέργεια , ειδικά η μόνωση ταράτσας, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσουμε όλοι στα σπίτια μας, τόσο για εξοικονόμηση χρημάτων όσο και για την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας.

Αν δεν ξέρετε ποια μόνωση ταράτσας ταιριάζει στο σπίτι σας μπορείτε να βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες ή να μας καλείτε στο 210 574 74 74. Στην εταιρεία μας θα βρείτε εξειδικευμένους επαγγελματίες έτοιμους πάντα να σας εξυπηρετήσουν με οτι απορία έχετε.

2018-09-12T16:53:38+00:00 Σεπτέμβριος 12th, 2018|Χωρίς κατηγορία|