Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σχεδιάζει το ΥΠΕΝ με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ενεργειακή αναβάθμιση με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις

σχεδιάζει το ΥΠΕΝ. 

Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση, αφού νέες μεταρρυθμίσεις φέρνουν φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση εργασιών, με σκοπό την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες μεταρρυθμίσεις θα φέρουν κίνητρα μέσω της μείωσης συγκεκριμένου ποσοστού στη δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του φόρου εισοδήματος, είτε μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Είτε μέσω του φόρου εισοδήματος είτε μέσω του ΕΝΦΙΑ, σκοπός είναι η μείωση του ποσού που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κατοχυρώσει χρηματοδότηση 2 δις ευρώ, τα οποία θα απορροφηθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση και στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ποσοστό 20% της δαπάνης και με όριο τα 700 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ, ότι αυτές οι φορολογικές ελαφρύνσεις ίσχυαν από το 1994. Κατά τη διάρκεια των μνημονίων, όμως, σταδιακά μειωνόντουσαν, έως ότου και καταργήθηκαν το 2013.

Ενεργειακή ΑναβάθμισηΠοια ακίνητα αφορά;

Δεδομένου ότι τα περισσότερα κτίρια στη χώρα μας, είναι κατοικίες, έτσι προτεραιότητα θα δοθεί στις κατοικίες. Ουσιαστικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο τη σταδιακή αναβάθμιση. Το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι το 2030 να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά τουλάχιστον το 7% των κτιρίων.

Τα ακίνητα σε αριθμούς

Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 6,37 εκ κατοικίες, από τις οποίες ενεργειακά ανακαινίσιμες είναι οι 4,3 εκατομμύρια. Οι υπόλοιπες 1.087.824, έχουν ανεγερθεί πριν το 1960 και δεν μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Επιπρόσθετα, από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι κάτι λιγότερο από 1 εκ. κατοικίες που ανεγέρθηκαν μετά το 2001 και εκτιμούνται ως πολύ νέες για ενεργειακές επεμβάσεις.

Τι αφορούν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις;

Ουσιαστικός στόχος για τις μεταρρυθμίσεις είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και απαλλαγμένου από εκπομπές άνθρακα. Η Ένωση αποσκοπεί, μέχρι το 2030, να έχει μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 40%.  Η Ένωση στοχεύει στο ότι κάθε κράτος μέλος θα έχει ετήσιο μέσο όρο ανακαίνισης 3%. Αυτό το ποσοστό προέρχεται από το ότι έχει υπολογισθεί για κάθε 1% αύξηση της ενεργειακής εξοικονόμησης θα μειώνει κατά 2.6 % τις εισαγωγές αερίου. Έτσι, γίνεται φανερό πόση μεγάλη σημασία δίνεται στην ανακαίνιση των κτιρίων.

Μια από τις ρυθμίσεις που προτείνονται από την Ένωση για άμεσα αποτελέσματα ενεργειακής αναβάθμισης είναι η εγκατάσταση συσκευών αυτορρύθμισης για την αυτόνομη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο. Επιπρόσθετα, η οδηγία για τις μεταρρυθμίσεις προβλέπει μέτρα για την μείωση της  σπατάλης της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η οδηγία ξεκαθαρίζει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασίες όχι μόνο στο κέλυφος του ακινήτου αλλά να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση εργασιών και στο εσωτερικό του κτηρίου. Ακριβέστερα, θα πρέπει εστιάσουν και στα παθητικά στοιχεία και τεχνικά συστήματα που αφορούν παθητικές τεχνικές για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη, όπως επίσης και για το φωτισμό και τον εξαερισμό.

σκίτσο απο πράσινα κτιρια που δείχνει την ενεργειακή αναβάθμιση και ενεργειακή εξοικονόμηση

Πόσες κατοικίες θα αναβαθμιστούν;

Το ΥΠΕΝ έχει θέσει ως στόχο να αναβαθμιστούν ενεργειακά 25.000 κατοικίες ανα έτος σε χρονικό πλαίσιο 12 χρόνων, έτσι ώστε να γίνει σταδιακά η ολοκληρωμένη αναβάθμιση του συνολικού δυναμικού της χώρας.  Το συνολικό ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμού του ΥΠΕΝ, αν το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας πάει όπως έχει σχεδιαστεί, τότε από τα 4,3 εκ ακίνητα που χρειάζονται ανακαίνιση θα έχει μειωθεί στο 3,8 εκ. ακίνητα.

Για ολοκληρωμένες λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης και άμεσα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μπορείτε να μας καλείτε στο 210 574 74 74. Η εταιρεία μας προσφέρει πακέτα ενεργειακής αναβάθμισης για κάθε ανάγκη, στις καλύτερες τιμές! 

2018-07-12T15:33:26+00:00 Ιούλιος 12th, 2018|Χωρίς κατηγορία|