Yγρασία στο σπίτι και Μούχλα στον τοίχο: Αίτια, αντιμετώπιση και λύσεις!

Μούχλα στον Τοίχο- Υγρασία στο σπίτι: Αίτια και λύσεις  

Άντρας κάνει καθαρισμό μούχλας στο τοίχο

Οι περισσότεροι από μας κάποια στιγμή έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με μούχλα στον τοίχο και υγρασία στο σπίτι γενικά. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Εδώ θα διαβάσετε τα αίτια για τη μούχλα στον τοίχο και την υγρασία στο σπίτι και λύσεις για την αντιμετώπιση τους, προσωρινές και μόνιμες.

Τι είναι η υγρασία;

υγρασία και μούχλα στο τοίχο

«Δεν είναι η ζέστη/το κρύο το πρόβλημα, είναι η υγρασία!» Πόσες φορές έχουμε ακούσει, ή έχουμε πει, αυτή τη φράση! Πόση αλήθεια κρύβεται σε αυτή τη φράση. Ας δούμε γιατί. Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η υγρασία θα πρέπει να κατανοήσουμε αρχικά ότι η υγρασία, ουσιαστικά, είναι υδρατμοί. Δηλαδή, νερό που έχει εξατμιστεί στην ατμόσφαιρα. Η ύπαρξη αυτών των υδρατμών, δηλαδή η υγρασία είτε μιλάμε για υγρασία στην ατμόσφαιρα ή υγρασία στο σπίτι, είναι επικίνδυνη αν είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή. Για παράδειγμα, υψηλή υγρασία στο σπίτι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας, ειδικά για τα παιδιά και τους πολύ μεγάλους.

Σχετική και απόλυτη υγρασία.

Η υγρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη καθημερινότητα μας. Όταν παρακολουθείτε κάποιο μετεωρολογικό δελτίο θα έχετε σίγουρα ακούσει να λένε για «απόλυτη υγρασία» και «σχετική υγρασία». Υπάρχουν δυο τύποι υγρασίας. Η απόλυτη υγρασία είναι το ποσοστό των υδρατμών δια του ποσοστού ξηρού αέρα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Όσο πιο ζεστός είναι ο αέρας τόσο περισσότερους υδρατμούς μπορεί να ‘κρατήσει’.

Η σχετική υγρασία είναι το ποσοστό της απόλυτης υγρασίας τη συγκεκριμένη στιγμή προς το υψηλότερο ποσοστό της απόλυτης υγρασίας, το οποίο εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα τη συγκεκριμένη στιγμή.  Ο όρος σχετική υγρασία είναι αυτός που ακούμε πιο συχνά από τα μετεωρολογικά δελτία. Η σχετική υγρασία που αγγίζει το 100% σημαίνει ότι ο αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει άλλους υδρατμούς και έτσι έχουμε τη βροχή.

Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό υγρασίας στο σπίτι μας;

θερμοστάτης δείχνει το σωστό επίπεδο υγρασίας

Σαν γνώμονα πρέπει να έχετε ότι το ιδανικό ποσοστό θερμοκρασίας για την υγρασία στο σπίτι  είναι ανάμεσα στο 30-45% (σίγουρα κάτω από 50%). Ειδικά το χειμώνα, καλό θα ήταν προσπαθήσετε να έχετε κάτω από 40% σχετική υγρασία ώστε να αποφύγετε τη συγκέντρωση υδρατμών στα παράθυρα. Με το να διατηρείτε το σωστό ποσοστό της υγρασίας μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα.

Ανεκτή: 30% – 60%

Προτεινόμενη: 45% – 55%

Υψηλή: 55% – 80%

Πώς μας επηρεάζει η υγρασία;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πώς μας επηρεάζει η υγρασία αλλά έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί γίνεται αυτό; Σε μια πολύ ζεστή μέρα η υγρασία μας επηρεάζει πολύ. Οι άνθρωποι είμαστε πολύ ευαίσθητοι στην υγρασία, λόγω του ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί το δέρμα για να ξεφορτωθεί την υγρασία, η οποία παίρνει τη μορφή του ιδρώτα.

Άλλες μορφές που παίρνουν τα αποτελέσματα της υγρασίας, ειδικά την υγρασία στο σπίτι, είναι ο βήχας, η συνεχής κόπωση, ο ερεθισμός των ματιών, ο ερεθισμός του λαιμού, ο πονοκέφαλος, οι δερματικοί ερεθισμοί κ η ναυτία.

Γενικά αν η υγρασία στο σπίτι είναι πολύ υψηλή υπάρχει έντονη πιθανότητα :

  1. Να δημιουργηθεί μούχλα στο σπίτι και βακτήρια
  2. Να υπάρχει αποπνικτική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας.
  3. Να υπάρχει πολύ έντονο το αίσθημα της δυσαρέσκειας στο σπίτι μας.

Αν η υγρασία στο σπίτι είναι πολύ χαμηλή είναι πολύ έντονη η πιθανότητα να:

  1. Να «αρπάξουμε» κάποιο κρύωμα ή μικρόβιο
  2. Να έχουμε ξηρό δέρμα και κνησμό
  3. Να δημιουργηθούν φθορές στο ξύλο, στη μπογιά και γενικά στα πάντα στο εσωτερικό του σπιτιού μας.
  4. Χαμηλή ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης με αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και χρημάτων.

Που συναντάμε υγρασία σε ένα σπίτι;

Τα πιο συνήθη μέρη για την εμφάνιση της υγρασίας είναι με τη μορφή μούχλας. Η Μούχλα ουσιαστικά είναι ένας μύκητας και αρκετά ανθεκτικός, δεδομένου ότι υπάρχει στη γη πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια. Γενικά, η μούχλα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα αφού σε μόνο 48 ώρες μπορεί να αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς.

Σωστή υγρασία στο σπίτι: Γιατί είναι απαραίτητο να την διατηρήσεις;

  1. Μείωση βακτηρίων και μικροβίων
  2. Θα εξαφανίσετε τη μούχλα στο σπίτι
  3. Θα νιώσετε άμεσα τη διαφορά στη διάθεση σας και στην ευεξία σας
  4. Θα κάνετε εξοικονόμηση χρημάτων και εξοικονόμηση ενέργειας από την μείωση θέρμανσης\ψύξης.
  5. Μείωση των τοξινών και των βλαβερών ουσιών
  6. Μείωση των πιθανοτήτων για κρυολογήματα, αλλεργίες κτλ
  7. Προστατεύουμε το σπίτι μας.

 

Καταπολέμηση μούχλας στο τοίχο: Πώς να αντιμετωπίσετε τη μούχλα στο σπίτι;

καθαριστικά για καθαρισμός υγρασίας

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση χλωρίνης για τη καταπολέμηση μούχλας στο τοίχο είναι ένα συνηθισμένο λάθος. Σας συνιστούμε να μην χρησιμοποιείτε ποτέ και για κανένα λόγο χλωρίνη για να καθαρίσετε τη μούχλα. Η χλωρίνη, πέρα από το γεγονός, ότι είναι άκρως αναποτελεσματική, έχει και καταστροφικά αποτελέσματα στο τοίχο σας.

Αντί για χλωρίνη καλύτερα θα ήταν να προτιμήσετε κάποιο άλλο προϊόν καθαρισμού το οποίο θα είναι εξειδικευμένο για το καθαρισμό μούχλας στο ταβάνι, μούχλα στον τοίχο,  και γενικά για τους λεκέδες από μούχλα στο σπίτι.

  • Προτιμήστε κάποιο φυσικό καθαριστικό για καταπολέμηση μούχλας. ‘Ένα πολύ καλό καθαριστικό που θα δείτε μεγάλη αλλαγή είναι το μείγμα με νερό, οξυζενέ και λεμόνι. Μπορούμε πολύ εύκολα να το φτιάξουμε προσθέτοντας σε ένα δοχείο νερό μισή κούπα χυμό λεμονιού και μια κούπα οξυζενέ. Ψεκάζουμε το μείγμα και το τρίβουμε μέχρι να δούμε τη μούχλα στον τοίχο να εξαφανίζεται.
  • Μην ξεχνάτε ποτέ να φοράτε μάσκα και προστατευτικά γυαλιά όταν καθαρίζετε την μούχλα. Η μούχλα όπως έχει προαναφερθεί είναι υπεύθυνη για πολλά και σημαντικά προβλήματα υγείας
  • Ακόμα και το καλύτερο προϊόν καθαρισμού δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνιμα αλλά μόνο να μια προσωρινή λύση.
  • Για τη καταπολέμηση μούχλας θα πρέπει να βρείτε το πρόβλημα που δημιουργεί τη μούχλα.

Γιατί μόνο η θερμομόνωση μπορεί να κάνει ολική καταπολέμηση μούχλας;

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν λύσουμε το πρόβλημα ριζικά θα επαναλαμβάνεται συνεχώς. Αν δεν έχουμε πραγματοποιήσει σωστή θερμομόνωση ταράτσας και θερμομόνωση τοίχων το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ποτέ οριστικά.

Μόνο με την εφαρμογή κάποιου συστήματος θερμομόνωσης θα μπορέσουμε να λύσουμε από τη ρίζα το πρόβλημα και θα μπορέσουμε να κάνουμε σωστή καταπολέμηση μούχλας.

Για να αποφασίσουμε ποιο σύστημα θερμομόνωσης είναι αυτό που θα επιλέξουμε για το κτήριο μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλές διαφορετικοί παράμετροι. Πιο συγκεκριμένα, οι κινήσεις που θα γίνουν πρώτες είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια σωστή ανάλυση της υπάρχουσας θερμομονωτικής επάρκειας του κτηρίου, τα στοιχεία δόμησης αλλά το κλίμα της περιοχής που είναι το ακίνητο.

Στην εταιρεία Fragoulakis θα βρείτε πολλές επιλογές για να διαλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να μας καλείτε στο 210 574 7474 για να συζητήσουμε τη δική σας εξειδικευμένη περίπτωση. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!