Εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση: Ποιά να διαλέξω;

Εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση: Ποιά να διαλέξω;

Πολλοί από εσάς θα έχετε σκεφτεί να τοποθετήσετε θερμομόνωση στο σπίτι σας για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών θερμοκρασίας εντός της οικίας. Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα συγκεκριμένα, ένα κανονικό σπίτι χωρίς μόνωση έχει θερμικές απώλειες οι οποίες αγγίζουν μέχρι και το 60% της συνολικής ενέργειας που παράγει. Αυτές οι απώλειες προέρχονται από τους τοίχους,τα παράθυρα,το πάτωμα αλλά και την ταράτσα. Ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε νοικοκυριό, υπάρχει και το κατάλληλο σύστημα θερμομόνωσης. Μην βιαστείτε να διαλέξετε προτού διαβάσετε τον βοηθητικό οδηγό που έχουμε προετοιμάσει!

Τί είναι η εξωτερική θερμομόνωση;

Η εξωτερική θερμομόνωση τοίχου γίνεται συνήθως με θερμομονωτικές πλάκες που φτιάχνονται από το μονωτικό υλικό της διογκωμένης πολυστερίνης. Στην εταιρεία Fragoulakis έχουμε σχεδιάσει και διαθέτουμε αποκλειστικά το θερμομονωτικό υλικό 3ης γενιάς Durosol eXternal. Έρχεται στις διαστάσεις 1000x500x50 με εγγύηση 10 ετών. Θα μιλήσουμε εκτενέστερα για τα πλεονεκτήματά του παρακάτω. Το εκάστοτε υλικό λοιπόν, τοποθετείται στο εξωτερικό του κτιρίου το οποίο επικολλάται μετά από προετοιμασία και πολλές ειδικές μετρήσεις. Εφόσον η διαδικασία έχει γίνει σωστά, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει οποιαδήποτε υφή και χρώμα.

Τί είναι η εσωτερική θερμομόνωση τοίχου;

Η εσωτερική θερμομόνωση τοίχου είναι αρκετά παρόμοια με αυτή της εξωτερικής εκτός από τη βασική διαφορά ότι πραγματοποιείται στο εσωτερικό του σπιτιού και όχι στο εξωτερικό. Εφόσον είναι συγκριτικά λιγότερο ευάλωτη στα καιρικά φαινόμενα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί λιγότερο «προστατευτικό». Η εφαρμογή της γίνεται στην εσωτερική πλευρά του τοίχου ο οποίος επενδύεται με θερμομονωτικό υλικό. Παρόλα αυτά, τα θερμομονωτικά αποτελέσματα είναι λιγότερο αποδοτικά.
Η εσωτερική θερμομόνωση αποτελεί την παραδοσιακή μέθοδο θερμομόνωσης του σπιτιού μας. Ωστόσο, έχει αρχίσει να αντικαθιστάται από την εξωτερική θερμομόνωση τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Να κάνω εξωτερική ή εσωτερική θερμομόνωση;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η εσωτερική θερμομόνωση είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιούταν ευρέως πριν αρκετά χρόνια. Μετά την εύρεση της εξωτερικής θερμομόνωσης όμως παρατηρήθηκε πως τα πλεονεκτήματά της υστερούσαν σε σχέση με αυτή. Έχουμε καλύτερο θερμομονωτική έκβαση, οι εργασίες γίνονται στο εξωτερικό του σπιτιού άρα δεν ενοχλείται το νοικοκυριό και τέλος έχουμε εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Κατά τη γνώμη μας, η μέθοδος της εξωτερικής θερμομόνωσης, εφόσον μπορεί να πραγματοποιηθεί, συνιστά την πιο καλή επιλογή για τη μόνωση του σπιτιού σας.

Τα πλεονεκτήματα της εξωτερικής θερμομόνωσης

Τα δύο συστήματα θερμομόνωσης που πραγματευόμαστε μπορούν εξίσου να βελτιώσουν την ενεργειακή εξοικονόμηση του σπιτιού. Βέβαια, η εξωτερική θερμομόνωση δεν σε περιορίζει σε καμία περίπτωση από την άποψη του χώρου όπως η εσωτερική. Με την εσωτερική θερμομόνωση όπως είναι προφανές, μικραίνουμε το χώρο στον οποίο την τοποθετούμε. Για παράδειγμα μπορείς πολύ εύκολα να τοποθετήσεις 150mm θερμομονωτικού υλικού στο εξωτερικό του σπιτιού σου χωρίς να παρατηρήσεις καμία οπτική διαφορά! Στο εσωτερικό όμως;

Η θερμοπρόσοψη εμποδίζει τα υγρά στοιχεία από το να διαπερνούν τα τοιχώματα και να δημιουργείται με αυτό τον τρόπο υγρασία και μούχλα. Η αδιάβροχη επίστρωση που εφαρμόζεται στο εξωτερικό των τοίχων δημιουργεί εμπόδιο στα στοιχεία και σταματά τη διέλευση του νερού μέσω της μόνωσης/τοίχου στο σπίτι σας. Εάν η μόνωση πραγματοποιηθεί εσωτερικά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε και πάλι εισροή νερού ανάμεσα στους τοίχους του ακινήτου το οποίο δεν μπορεί να πάει πουθενά. Λόγω της μόνωσης θα μείνει παγιδευμένο ανάμεσα σε τοίχο και μόνωση και με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν πολύ σημαντικά προβλήματα.

Η εξωτερική θερμομόνωση σας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσετε παράλληλα και την εμφάνιση του ακινήτου. Δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσετε νέο χρώμα και υφή στο εξωτερικό του σπιτιού καθώς ως τελικό στάδιο εφαρμόζεται χρωμοσοβάς της επιλογής σας. Με αυτό τον τρόπο έχετε ένα κτήριο που εκτός από μονωμένο έχει και βελτιωμένη όψη που θυμίζει ανακαίνιση.

Δεν χάνετε ούτε ένα εκατοστό από το χώρο σας! Η μέθοδος της εξωτερικής θερμομόνωσης δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τον εσωτερικό χώρο και έτσι δεν θα χάσετε πολύτιμα εκατοστά του σπιτιού σας.

Καθώς η εξωτερική θερμομόνωση λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό του κτηρίου δεν διαταράσσεται ούτε στο ελάχιστο η ομαλή λειτουργία του νοικοκυριού  για όσο καιρό πραγματοποιούνται εργασίες. Στην περίπτωση της εσωτερικής θερμομόνωσης, δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση και φασαρία καθώς θα πρέπει να μετακινούνται συχνά έπιπλα και οικιακές συσκευές.

Πότε προτιμάται η εσωτερική μόνωση τοίχου;

Παρόλο που στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εξωτερική θερμομόνωση είναι η ιδανική λύση, υπάρχουν φορές που η εσωτερική θερμομόνωση είναι πιο ταιριαστή επιλογή.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσκολία πρόσβασης. Εάν ο εξωτερικός σας τοίχος βρίσκεται σε πολύ μικρό στενό που δεν επιτρέπει να στηθεί σκαλωσιά τότε θα είναι πολύ δύσκολο έως και απίθανο να πραγματοποιηθεί εξωτερική θερμομόνωση.

Εάν προτιμάτε να έχετε ως τελική όψη του κτηρίου σας αυτή του τούβλου, ούτε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτείτε την εξωτερική θερμομόνωση. Αυτό αναφέρεται καθώς τα τούβλα θα καλυφθούν με θερμομονωτικό υλικό και έτσι δεν θα φαίνονται καθόλου στο τέλος.

 

Με αυτό το σύντομο οδηγό ελπίζουμε να λύσατε κάποιες από τις απορίες που είχατε για την εσωτερική και εξωτερική θερμοπρόσοψη. Πόσο κοστίζει η εξωτερική θερμομόνωση; Οι τιμές για την τοποθέτησή τους ποικίλει από συνεργείο σε συνεργείο καθώς και σε σχέση με το υλικό που χρησιμοποιείται. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή αυτού του άρθρου στην εταιρεία Fragoulakis σχεδιάστηκε και διατίθεται το θερμομονωτικό υλικό Durosol eXternal, το οποίο χρησιμοποιείται στη μέθοδο της εξωτερικής θερμομόνωσης. Κλείνοντας θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένα από τα καινοτόμα και μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Θερμομονωτικό Υλικό Durosol eXternal 3ης γενιάς

  • Είναι ελληνικό προϊόν.
  • Δεν απορροφάει υγρασία.
  • Έχει 10 χρόνια εγγύησης και διάρκεια ζωής 100.
  • Οι διαστάσεις και οι ιδιότητές του παραμένουν αμετάβλητες.
  • Έχει πολύ χαμηλό βέλτιστο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ.
2018-06-15T14:00:20+00:00 Μάρτιος 21st, 2018|Εξωτερική θερμομόνωση, Θερνονόνωση, Μόνωση|