“Κόκκινα δάνεια”, Νόμος Κατσέλη και Εξοικονομώ κατ’οίκον

Τι συμβαίνει με τα «κόκκινα δάνεια» και εκείνους που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη;

Παιδικά χέρια που κρατάνε ένα μικρό σπιτάκι με χώμα για να δείξουν την ενεργειακή αναβάθμιση που γίνεται στο εξοικονομω κατ οικον

 

Τα τελευταία νέα του «Εξοικονομω κατ’οικον» είναι ότι το Πρόγραμμα παίρνει παράταση και αλλάζει η ημερομηνία έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «εξοικονομω κατ οικον» είχε αρχική ημερομηνία έναρξης τις 28 Φεβρουαρίου η οποία μετατίθεται στις 8 Μαρτίου.

Ένα άλλο θέμα που αφορά πολλούς από μας για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομηση Κατ’οικον» είναι για όσους ανήκουν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έχουν τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» ή υπάγονται στο νόμο Κατσέλη. Για εκείνους, λοιπόν, καλό είναι να γνωρίζουν ότι έχουν και εκείνοι δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα «Εξοικονομω κατ’οικον»

Γενικά, όπως είναι γνωστό, από το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’οικον θα ωφεληθούν περίπου 40.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με σειρά προτεραιότητας από την ημερομηνία αίτησης του προγράμματος. Όπως αναμένεται οι περισσότεροι θα είναι μπροστά στην οθόνη τους αναμένοντας να ξεκινήσει η αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για εκείνους που ανήκουν στους επονομαζόμενους «κόκκινους δανειολήπτες» το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια για την ένταξη τους στο Εξοικονομω κατ οικον. Αν και δεν προβλέπεται κάτι συγκεκριμένο από τον Οδηγό που έχει εκδώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα «κόκκινα» δάνεια αυτό συμπερασματικά οδηγεί στο ότι δεν αποκλείονται από το Πρόγραμμα. Η πιο λογική και πιθανή περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσουν δικά τους κεφάλαια και να ελπίζουν ότι θα πάρουν την επιχορήγηση.

Φυσικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρουν κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να τους χορηγήσει το επιδοτούμενου επιτοκίου δάνειο με την προϋπόθεση ύπαρξης εγγυητή. Το ίδιο συμβαίνει και με εκείνους που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Πότε εκταμιεύονται τα χρήματα για το Εξοικονομω κατ οικον;

Η εκταμίευση των επιχορηγήσεων θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση των αιτήσεων. Παρόλα αυτά υπενθυμίζεται ότι δεν θα καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων αλλά το 70%. Το υπόλοιπο χρηματικό ποσό της επιχορήγησης θα καταβληθεί με το πέρας των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου. Προϋπόθεση για την καταβολή της επιχορήγησης του Εξοικονόμηση Κατ οικον ΙΙ είναι, βέβαια, και η πιστοποίηση από τον ενεργειακό επιθεωρητή-μηχανικό ότι οι ενεργειακές παρεμβάσεις στο κτήριο κατάφεραν την επιθυμητή ενεργειακή αναβάθμιση.

Πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για το Εξοικονομηση κατ’οικον:

Ούτε τα χρήματα ούτε το δάνειο δεν θα εισπραχθούν από τους ιδιοκτήτες αλλά κατευθείαν από τους προμηθευτές και τους τεχνίτες. Οι τελευταίοι έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν τα τιμολόγια. Αυτή η προϋπόθεση έχει ως κύριο στόχο να αποκλεισθούν οι συναλλαγές για τις οποίες δεν θα γίνει έκδοση απόδειξης και έτσι να μην καταβληθεί ο ΦΠΑ ο οποίος για αυτές τις εργασίες θα είναι 24%. Έτσι θα έχουμε σαν αποτέλεσμα και την είσπραξη του δημοσίου αφού πέρα από τα έσοδα από το ΦΠΑ θα έχει έσοδα και από το φόρο εισοδήματος αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Υπενθυμίζεται γενικά για το πρόγραμμα Εξοικονομω κατ οικον:

  • Ο προϋπολογισμός ανα αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ

  • Οι αιτούντες θα πρέπει να κατέχουν:

  1. Την υψηλή κυριότητα του ακινήτου
  2. Τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxinet
  3. Kάποιο έγγραφο νομιμοποίησης του ακινήτου
  4. Έγγραφο νομιμοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων
  5. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που κατηγοριοποιεί το ακίνητο σε ενεργειακή κλάση ίση ή μικρότερη της Δ.
  • Το κτήριο για το οποίο κάνουμε αίτηση:

  1. Να έχει χρήση κύριας κατοικίας
  2. Να υφίστανται νόμιμα
  3. Να μην είναι αυθαίρετη

 

 

 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή απορία που μπορεί να έχετε είμαστε κοντά σας στο 210 574 74 74.

2018-03-05T17:16:49+00:00 Φεβρουάριος 27th, 2018|Εξοικονομώ Κατ'οίκον|